12. NÄDALA BLOGIPOSTITUS



     12. nädala ülesandeks oli välja tuua üks positiivne ja üks negatiivne näide veebi kasutatavuse kohta. Mina otsustasin, et toon näiteid Jakob Nielseni kasutatavuse komponentide pohjal.


    Positiivse näitena tooksin välja veebi tohususe. Eeldusel, et veebi kasutajal on selge, kuidas veebis toimetada, siis on veebis voimalik teha vajalikke toiminguid palju kiiremini, kui ilma. Näiteks saaksin tuua info otsimise. Veebis on info väga kergesti kättesaadav ning tihti on voimalik leida oma küsimustele vastused sekunditega. Kuigi veebis ringleb ka palju valeinformatsiooni, siis ei ole selle kontrollimine usaldusväärsete allikate abil üldse keeruline. Alternatiiviks info otsimisel ilma veebita kujutan ette seda, et tuleks minna näiteks raamatukokku ning otsida teemakohane raamat ning sealt enda küsimusele vastus leida. Viimane variant votaks palju rohkem aega ning sellepärast olen kindel, et veeb on väga tohus, kui osata seda kasutada.


    Veeb ei ole ainult positiivne. Nagu enne ka mainisin, ringleb veebis palju valeinformatsiooni. Isegi targa kasutajana on lihtne teha veebis vigu ning nende tagajärjed voivad olla päris halvad. Näite tooksin enda elust, minu ema kasutab veebi igapäevaselt (tööalaselt ning samuti Facebook jms.) ning ükspäev sisestas ta oma andmed volts Facebooki lehele, mille tagajärjel hakati tema kontole postitama erinevaid spam postitusi. See tagajärg ei olnud üldse tosine ning piisas vaid parooli vahtusest ja postituste kustutamisest. Kuid on olnud ka juhtumeid, kus inimesed on veebis eksides jäänud ilma suurest hulgast rahast. 


    Kokkuvotteks ütleksin, et veeb on imeline koht, millel on ääretult palju voimalusi meie elu lihtsamaks muuta, kuid alati tuleks kontrollida mitu korda, kuhu oma andmeid sisestad. Veebis targalt käitumiseks on voimalik osaleda erinevatel koolitustel voi küsida oma digipädevatelt tuttavatelt nou.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist