13. NÄDALA BLOGIPOSTITUS



    13. nädala teemaks olid arvutiga seotud erilahendused, mis muudavad puuetega inimestel arvuti kasutamist lihtsamaks. Selliseid erilahendusi on palju, tarkvaralised ja riistvaralised, kuid ülesandeks oli valida üks, autori jaoks uudne lahendus ning sellest lähemalt rääkida. 


    Mäletan, et väiksena vaatasin kunagi üht saadet (vois olla Ringvaade voi muu sarnane), milles rääkis ühest Eesti noormehest, kes oli onnetuse tottu jäänud halvatuks. Ta oli töötanud tarkvaraarendamise valdkonnas ning kuna ta ei tahtnud loobuda arvuti kasutamisest ning selliseid seadmeid, mis lasid arvutit silmadega kontrollida ei olnud veel käsimüügist voimalik osta, siis töötas ta projekti kallal, mis lasi tal lopuks silmade abil arvutit kontrollida. Pilgutused käitusid nagu hiireklikkidena ning seade jälgis, kuhu ta silmad parasjagu vaatavad. See saade oli minu jaoks väga huvitav ning on mulle tänaseni meeles.


    Kui nüüd tulla tänapäeva, siis on silmadega arvuti juhtimine tehtud väga lihtsaks. Seadmeid, mis seda voimaldavad on mitmeid ning nende hinnaklassid on samuti erinevad. Odavamad algavad umbes 25€ ning hetkel koige tuntum Tobii Eye Tracker 4c maksab umbes 200€. Viimast on ka Windowsi enda poolt testitud ning see ühildub nende tarkvaraga ilma probleemideta. Samuti on ka olemas Tobii Eye Tracker 5, mis küll otseselt ei ole moeldud puudega inimeste aitamiseks, vaid mängukogemuse paremaks muutmiseks. Seda seadet on voimalik kasutada vaid arvutimängude mängimisel ning aitab rohkem mängu sisse elada ja seda nautida.


    Mina arvan, et erinevad eye-tracking seadmed on väga kasulikud ning samuti ka uudsed, sest kujutan ette, et sellist seadet on väga keeruline valmistada.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist