8. NÄDALA BLOGIPOSTITUS



    8. nädala teemaks oli professionaalsus, mis see täpsemalt on ning mis eristab profesionaali amatöörist. Kuna professionaalsus on väga lai moiste, siis on sellest suhteliselt lihtne rääkida. Oigeid ja valeid vastuseid on raske eristada ning iga inimene saab luua oma seisukoha.


    Kuna ise tegelen palju spordiga, siis tooksin sellest paar näidet. Näiteks moodetakse jalgpalli maailmas professionaalsust selle järgi, kas sa selle eest palka saad. Kui saad mängimise eest palka, oled pohimotteliselt juba professionaalne mängija. Kuid kuna jalgpall on väga levinud sport, siis ei saa vorrelda näiteks Soome ja Inglismaa korgliigade mängijaid. Kuigi molemad saavad mängimise eest palka, on Inglismaa korgliiga tase kordades korgem ning sinna jouda ääretult raske. Samuti on jalgpallis igivana vaidlus selle üle, kumb mängija on parem. Näiteks Messi vs. Ronaldo, molemad on meie generatsiooni parimad mängijad, kuid vaidlus käib siiamaani. Jalgpall on väga paljude erinevate aspektidega mäng ning seetottu ei ole voimalik moota, kas üks mängija on parem kui teine.

    Minule tundub, et nn. professionaalideks kujutatakse erinevaid asju. Mondadele inimestele tundub, et professionaal on see, kes teeb lihtsamaid asju ideaalselt ning mondade jaoks see, kes teeb keerulisemaid asju. Samuti olen kuulnud, et IT maailmas kutsutakse proffiks neid, kes on sellega 10 000 tundi tegelenud. Sellega mina ei noustu, sest ajakasutus mängib selles väga suurt rolli. Kui inimene tahab mingil alal saada professionaaliks, siis ei piisa ainult sellest, et mingi asjaga pidevalt tegeleda. Endale tuleb seada eesmärgid ja väljakutsed, mis on keerulised ning arendavad sind rohkem. Elus ei tule midagi kergelt ning oleks naiivne loota, et peale 10 000 tundi programmeerimist oled juba professionaal. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist