5. NÄDALA BLOGIPOSTITUS


    Selle nädala ülesanne oli valida üks Virginia Shea 10 käsust ning tuua selle kohta isiklik kogemus ajaveebist. Virginia shea 10 käsku on järgmised:

  1. Ole inimene (Remember the human).
  2. Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus (Adhere to the same standards of behavior online that you follow in real life).
  3. Tea, kus sa oled (Know where you are in cyberspace).
  4. Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust (Respect other people's time and bandwidth).
  5. Näe võrgus hea välja (Make yourself look good online).
  6. Jaga oma teadmisi (Share expert knowledge).
  7. Aita piirata sõimusõdu (Help keep flame wars under control).
  8. Austa teiste inimeste privaatsust (Respect other people's privacy).
  9. Ära kuritarvita oma võimu (Don't abuse your power).
  10. Andesta teistele nende eksimused (Be forgiving of other people's mistakes).

    Mina valisin nendest kümnest seitsmenda käsu ehk "Help keep flame wars under control.". Inimeste soimamine internetis on väga populaarne just sellepärast, et inimestele tundub, et nad jäävad täiesti ananüümseks ning enda viha välja elamisele teiste peal ei ole mingeid tagajärgi. Isiklikult olen sellist käitumist märganud enim videomängudes, kus enda tiimikaaslasi kui ka vastasi soimatakse ilma mingisuguse filtrita kas läbi tekstiakna voi häälkanali kaudu. Suures osas jääb selline asi karistamata, kuid kui soimamine on väga hull ning kasutatakse rassistlikke voi muid selliseid väljendeid, siis nendest teavitamine voib tuua neile erinevaid karistusi. Näiteks populaarses videomängus, League Of Legends, mida ise kunagi mängisin, viis selline soimamine algselt raakimiskeeluni ning kui see ei aidanud, siis blokeeriti mängija kasutaja. Sellist käitumist annaks parandada kui inimesed järgiksid kümnendat käsku ning annaksid mängusisesed eksimused teistele andeks. Mina ise ei ole näinud motet enda meeskonna kaaslaste soimamisel, sest see ajab nad veel rohkem närviliseks ning tekitab veel rohkem vigu. Kuna selles videomängus on soimamine juba tavaline mängu osa, siis mängisin mina mängu nii, et kohe mängu alguses mutesin koik mängijad enda kui ka vastas meeskonnast ära. See aitas mängule keskenduda ning eemale hoida soimamisest.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist